Home » STEM liga » STEM liga

STEM liga

stem-m

Što je STEM?

Engleska skraćenica STEM dolazi od riječi Science, Technology, Engineering and Mathematics. U STEM spadaju područja prirodoslovnih i matematičkih znanosti, tehnologije i inženjerstva. U hrvatskoj znanstvenoj nomenklaturi i istraživačkoj tradiciji, skraćenica STEM obuhvaćao bi područja prirodnih i tehničkih znanosti kao i obrazovanje  u prirodoslovlju, matematici, tehnologiji i inženjerstvu.

Na svjetskoj razini vrlo su značajna pitanja obrazovnog postignuća i afiniteta  mladih prema pojedinim zanimanjima. To se posebno odnosi na tehnološka i inovativna zanimanja iz područja STEM-a, koja se pokazuju važnima za gospodarski razvoj svake pojedine države. Od devedesetih godina se na svjetskoj razini uočava značajan i stalan pad  interesa mladih za takva zanimanja. Istraživači, nositelji politika i institucije suočeni su sa nedostatkom studenata u STEM područjima kao i  nedostatku pojedinih STEM stručnjaka.

 Zašto STEM liga?

Zaključci mnogih istraživanja koja se provode s ciljem povećanja broja STEM stručnjaka govore da je od izuzetne važnosti promicanje pojedinih STEM zanimanja, te da je potrebno u javni prostor unijeti što više informacija. Potrebno je uključiti u programe što više djece svih uzrasta te početnih interesa, mogućnosti i predznanja, obilježja, sklonosti i vještina. Tu je moguće osmisliti programe, koji su nadopuna postojećim sadržajima pretrpanim školskim programima, budući će se na taj način „regrutiranje“ toliko neophodnih i potrebnih budućih STEM stručnjaka početi vrlo rano.

Centar za razvoj obrazovanja Split aktivno se uključuje u afirmaciju STEM područja među mladima pokrenuvši STEM ligu.

Što je STEM liga?

STEM liga je natjecanje parova, u pravilu učenika osnovnih i srednjih škola, ali i polaznika raznih radionica, tečajeva i sličnih programa iz STEM područja koje provode udruge.

Prva sezona STEM lige počinje 10. 10. 2016. i završava 4. 4. 2017.

Provodit će se kroz 12 kola tijekom školske godine (svako drugi utorak se objavljuju zadaci novog kola): 11. 10. ; 25. 10.; 8. 11.; 22. 11; 6. 12.; 20.12.; 17. 1. 2017.;  31. 1.; 14.2.; 28.2.; 14.3. i 28. 3.

Liga završava 4. 4. 2017. konačnom objavom poretka ligaškog dijela natjecanja.

Najbolje ekipe u svakoj od kategorija bit će pozvane na završno natjecanje koje će se održati u sklopu Festivala matematike 5. 5. 2017. godine u Hotelu Zagreb u Splitu (Duilovo).

Pravila

  1. STEM liga je ekipno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u STEM području (znanost, tehnika, inženjerstvo i matematika)
  2. Natjecatelji sudjeluju u paru.
  3. Natjecanje se provodi u 4 kategorije (kolibrići, lastavice, grdelini i slavuji)
  4. Zadaci se objavljuju svako drugi tjedan i elektronskim putem distribuiraju natjecateljima.
  5. Zadatke natjecatelji rješavaju u pravilu uz pomoć tehnologije i drugih pomagala. Rješenja se šalju elektronskim putem (mailom ili web formularom). Rok za slanje zadataka je 7 dana.
  6. Rješenja zadataka svakog pojedinog kola se objavljuju 15 nakon početka kola.

Kategorije

  1. Kolibrići (razredna nastava)
  2. Lastavice (5. – 6. razred)
  3. Grdelini (7. – 8. razred)
  4. Slavuji (srednja škola)

Zadaci

Zadaci su projektnog tipa s naglaskom na korelaciju STEM područja. Osmišljeni su tako da razvijaju samostalnost učenika i usmjeravaju ih na korištenje tehnologije. Naglašen je mentorski pristup u suradnji s učiteljima i nastavnicima. Zadaci su ne samo natjecateljskog nego i edukativnog karaktera. Potiču učenike od najranije dobi na bavljenje STEMom i istraživački pristup u učenju.

Kako se prijaviti?

Potrebno je popuniti PRIJAVNICU koja se nalazi na web stranici Centra za razvoj obrazovanja www.crost.hr Upisuju se  podaci  o učenicima –  sudionicima lige, o školi, kategoriji natjecanja i mentoru (nastavniku ili drugoj odrasloj osobi ako natjecatelje prijavljuje udruga ili se par prijavljuje samostalno).

Nakon potvrde prijave od strane organizatora, za svaki natjecateljski par je potrebno uplatiti kotizaciju koja za cjelogodišnje sudjelovanje u STEM ligi i eventualno na završnom natjecanju iznosi 100kn (za natjecatelje izvan Republike Hrvatske 20€) i uplaćuje se na račun Centra za razvoj obrazovanja Split, Kneza Višeslava 1, Split otvoren u Zagrebačkoj banci SWIFT/BIC: ZABAHR2X  IBAN: HR6023600001102274504

Za sve dodatne informacije obratite se na mail: info@crost.hr ili mobitel: +385 98 9073 675