Home » Festival matematike » Festival matematike 2020.

Festival matematike 2020.

Prijava za Ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola, koje će se održati online 9. 5. 2020. u sklopu Festivala matematike.

Kotizacija po ekipi iznosi 200 kn i uplaćuje se na račun Centra za razvoj obrazovanja Split, Kneza Višeslava 2, Split
IBAN: HR6023600001102274504 (u pozivu na broj navesti OIB uplatitelja)

Prijave su otvorene do 5. svibnja 2020. godine.

 

Festival matematike Split 2020. – inspiriran radom učiteljica i učitelja

Ovo je deveti Festival matematike u Splitu, prvi put online.

U znak priznanja svim učiteljicama i učiteljima na uloženom trudu i naporu da u ovim izvanrednim okolnostima organiziraju nastavu na daljinu.  Učiteljice i učitelji hvala vam!

 

Kad mogu učiteljice i učitelji – moramo i mi. Zato Festival matematike Split 2020. (online izdanje)

Festival matematike je ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola, podijeljenih u u 4 kategorije:

 

Delta (učenici do 4. razreda osnovne škole)

Zadaci za najmlađe nastali su kao zahvala učiteljici koja „nije radila ništa“ pa su učenici morali sami učiti. Rezultat toga je da je jedan učenik dotrčao kući vičući: „Mama, mama, otkrio sam putanje. To je nova računska operacija koju sam ja otkrio. A pokazao sam je i Janu. Sada puno brže mogu nešto izračunati.“

Naglasak u ovoj kategoriji su zadaci u kojima se primjenjuju osnovne aritmetike, prebrojavanja, osnove kombinatorike i rješavanje linearnih jednadžbi.

 

Omikron (5. i 6. razred OŠ)

Inspiraciju za zadatke u ovoj kategoriji nalazimo u onim učiteljima koji se odazivaju na Razredniče. On nije samo učitelj. On je… sve!

Zato ćemo putovati kroz prostor i vrijeme, po Zeljaljskoj kugli uzduž i poprijeko…

Tematski zadaci u ovoj kategoriji spadaju u skupove, preprojavanja, osnove kombinatorike, računanje s razlomcima i cijelim brojevima, linearne jednadžbe. Ukazivat će se na miskoncepcije prilikom usvajanja osnovnih matematičkih postupaka, pa će rezultati dobrom učitelju matematike jako dobro poslužiti kao podloga za daljnji rad s njegovim učenicima.

 

Omega (7. i 8. razred OŠ)

Inspiracija u glazbi i učiteljici glazbene kulture… Mnogima će Festival proći u valceru, nekima u nekom drugom ritmu, a zajedničko svima je da će uživati.

Teme su vjerojatnost, osnove kombinatorike, jednadžbe u skupu realnih brojeva, algebarskei izrazi i potencije, ali i mjerne jedinice i snalaženje u vremenu i prostoru.

 

Alfa (srednja škola)

Matura, matura i opet matura… Bit će u ovoj kategoriji i naših uobičajenih zadataka, ali u manjoj mjeri nego inače. Naglasak ovu godinu stavljamo na pomoć u pripremi polaganja Državne mature.

FESTIVAL MATEMATIKE (online) – PRAVILA

  1. Ekipu predstavljaju 4 učenika. Svi su redovni učenici osnovne škole.
  2. U kategoriji DELTA, u svakoj ekipi mogu biti najviše dva učenika iz četvrtog razreda. Preostali učenici moraju biti iz nižih razreda.
  3. U kategoriji OMIKRON, u svakoj ekipi mogu biti najviše dva učenika iz šestog razreda. Preostali učenici moraju biti iz nižih razreda.
  4. U kategoriji OMEGA, u svakoj ekipi mogu biti najviše dva učenika iz osmog razreda. Preostali učenici moraju biti iz nižih razreda.
  5. U kategoriji ALFA, u svakoj ekipi mogu biti najviše dva učenika iz četvrtog razreda srednje škole te u ekipi mora biti barem jedan učenik iz prvog razreda ili iz drugog razreda.
  6. Ekipe se prijavljuju popunjavajući formular objavljen na web stranici www.crost.hr
  7. Svaka ekipa treba izabrati jednu kontakt osobu (kapetana ekipe) za komunikaciju s organizatorima natjecanja.
  8. Odgovorna osoba otvara natjecanje te upućuje kapetane ekipa u način provođenja natjecanja.
  9. U unaprijed najavljeno vrijeme zadaci će biti dostupni natjecateljima. Nakon što ih preuzme s web-stranice katetan ekipe prijavi organizatoru natjecanja da je ekipa dobila zadatke, pa započinje rješavanj.
  10. Ukupno vrijeme natjecanja je 60 minuta za skupinu DELTA,  90 minuta za skupine OMIKRON i OMEGA, a 120 minuta za skupinu ALFA . Zadaci su podijeljeni u grupe različite težine. Na svakoj grupi zadataka piše koliko bodova donosi točno riješen zadatak, a koliko je negativnih bodova za pogrešno riješen zadatak.
  11. Rješenja se predaju tako da se pošalju popunjavanjem web-formulara. Rješenja šalju svi članovi ekipe.
  12. Priznaju se samo oni odgovori u kojima su svi članovi ekipe koji su rješavali taj zadatak označili slovo ispred točnog odgovora. Ukoliko je označeno više slova ispred odgovora, odgovor je netočan.
  13. Ukoliko u retku nije zaokruženo slovo ispred odgovora, smatra se da zadatak nije rješavan.
  14. Nakon isteka vremena predviđenog za rješavanje zadataka za određenu kategoriju, odgovorna osoba daje znak za završetak rješavanja zadataka, nakon kojega ekipe prestaju s radom i šalju rješenja popunjavajući web-formular.
  15. Kapetani ekipa javlja organizatoru natjecanja da su rješenja predana.
  16. Ekipe mogu poslati rješenja i prije isteka vremena predviđenog za rješavanje zadataka.
  17. Povjerenstvo objavljuje točna rješenja nakon završenog natjecanja, a nakon ispravljanja privremene rezultate, odnosno liste po kategorijama.
  18. Rok za žalbu je 24 sata od objave privremenih rezultata. Naknadne žalbe se neće uvažiti. Nakon rješavanja žalbi objavljuju se konačne liste po kategorijama.
  19. Rang lista se formira na osnovu broja bodova dobivenih na natjecanju.
  20. Ako više ekipa ostvari jednak broj bodova, bolji plasman imat će ona ekipa koja je dobila veći broj bodova u težoj skupini zadataka.
  21. Ako ekipe imaju jednaki broj bodova u svim skupinama, tada ravnopravno osvajaju plasman. Ukoliko dvije ekipe osvoje primjerice prvo mjesto, sljedeća ekipa je osvojila drugo mjesto.
  22. Tri najbolje ekipe u svakoj kategoriju natjecanja dobivaju nagradu.
  23. U kategoriji ALFA biraju se najbolje među: matematičkim gimnazijama, ostalim gimnazijama, te strukovnim/tehničkim školama.
  24. Sve škole, učenici i mentori dobit će potvrdu o sudjelovanju na natjecanju na dan natjecanja.